V relativno kratkem času so USB ključki doživeli pravo eksplozijo. Prešli so iz enega tipa spominskih čipov na drugega, kapaciteta pa se je eksponentno povečevala. Tehnologija je strašansko napredovala od prvega Nand spominskega čipa. Marsikdo se sploh ne zaveda, da smo še 15 let nazaj uporabljali diskete, ki so fizično večje, po kapaciteti spomina pa svetlobna leta manjše od skromnega USB ključka. Preberite ta sestavek, da spoznate, kako so se USB ključki razvijali skozi leta.

1984 - razvit EEPROM

1984 eeprom čip

Leta 1984 je Fujio Masouka v Toshibi razvil originalni EEPROM spominski čip - Električno izbrisljiv programirljiv bralni pomnilnik ali angleško Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory. Ime FLASH memory je bilo predlagano, ker je postopek izbrisa zelo podoben blisku bliskavice pri fotoaparatu. V kasnejših letih je Intel pri razvoju prehitel Toshibo pri razvoju NAND FLASH spominskih čipov.

90-ta leta - razvoj USB standarda

USB standard se je začel razvijati v 90-h letih dvajsetega stoletja, Razvijal ga je Ajay Bhatt za ameriški Intel.USB pogoni in porti so bili izumljeni, da se zmanjša število kablov, ki so bili potrebni za priklop naprav na računalnik.

1999 - Pendrive

Leta 1999 se pojavi USB standard. Začne kot USB 1.0 in 1.1. Takrat je bil tudi izumljen prvi USB ključek, tako imenovani Pendrive. Prvi je imel kapaciteto 8MB, kar se zdi v primerjavi z današnjimi usb ključki kaplja v morje.

1999 pendrive

Vendar so USB ključki zaživeli šele, ko so izumili standard USB 2.0. Hitrost prenosa se je precej povečala, na 480 Mb na sekundo. Popularnost USB ključkov je naraščala, prav tako njihova zmogljivost, zako so proizvajalci računalnikov začeli pozicijonirati USB porte na sprednje strani namiznih računalnikov. Sčasoma so USB ključki začeli izpodrivati ostale prenosne medije - diskete in CD-je.

2002 - USB na igralnih konzolah

Leta 2002 je bil nov mejnik - Sony je izdal svojo igračarsko konzolo Play Station 2 z dvema USB vhodoma, ki sta bila uporabljena za njihove kontrolerje. Leta 2005 je sledil Microsoft, ki je izdal X-BOX 360 z USB porti na zadnji strani. Microsoft je bil tudi prvi, ki je ta nov tip medija poimenoval “USB Flash Drive”.

2006 - prvi serijski avtomobil z USB vhodom

2006 avto usb

V letu 2006 se je zgodil nov mejnik za USB ključke. Korejska KIA je bila prvi proizvajalec avtomobilov, ki je svoje jeklene konjičke opremil z USB vhodom. Temu so nato slediili še ostali proizvajalci avtomobilov, ki jim je bila ta ideja všeč. USB vhod je danes tako že stalnica na armaturnih ploščah avtomobilov.

2007 - prva tovarna le za Nand FLASH

Leto 2007 je bilo prelomo za Flash spominske čipe - Sandisk je v Shanghai-ju postavil prvo tovarno, ki je izdelovala le Nand Flash spominska vezja.

2008 - USB 3.0

2008 usb 3 0

V letu 2008 se pojavi dolgo pričakovani novi standard - usb 3.0. Pogosto ga prepoznamo po modrem plastičnem delu konektorja. Standard podpira hitrosti prenosa do 5Gb/s, tako da so prenosi precej hitrejši. Zaradi dodatnih pin-ov omogoča tudi hkratno branje in pisanje.

2009 - eksplozija kapacitete

V tem letu se pojavijo prvi usb ključki s kapaciteto spomina 256 Gb. SE pravi za 54 DVD ploščkov video vsebin ali več kot 51000 visoko kvalitetnih fotografij.

2013 - podvojitev

Kapacitete in zmogljivosti rastejo, in to pri skoraj identični velikosti čipov. Na začetku leta 2013 se pojavijo prvi 512 Gb USB ključki. Ampak ta mejnik je konec tega leta že pozabljen, saj so na voljo prvi 1 Tb spominski čipi.

2014 - USB C

Specificira se nov konektor USB C. Pomeni pomembno prelomnico, saj pri tem konektorju (v nasprotju z dosedanjimi USB konektorji) ni važno, kako ga obrnemo. Prav tako ima več pin-ov, ki omogočajo še dodatne funkcije. Leto 2014 je bilo prelomno še v nečem - rojena je spletna stran usb.si.

2015 - USB ključki za mobilne naprave

2015 USB otg

Na trg pridejo prvi OTG - On The Go USB ključki, ki imajo poleg klasičnega konektorja še mali konektor za mobilne naprave - micro usb ali danes tudi USB C. To omogoča povezavo mobilnih naprav z USB ključki. Nekateri proizvajalci začnejo izdelovati USB ključke po standardu 3.1.

2017 - kapacitete gredo v nebo

Pojavijo se prvi USB ključki kapacitete 2 Tb. Ključki in čipi so praktično istih dimenzij kot starejši modeli, a s podvojeno kapaciteto.

2019 - USB.si

USB.si ima na zalogi več kot 20 različnih modelov USB ključkov, v različnih oblikah in barvah, ter v izredno širokem naboru kapacitet. Na voljo so tudi 3.0 modeli. Po želji vam ekipa USB.si potiska ali pogravira USB ključek z vašim logotipom ali pa vam celo izdela USB ključek po vaših željah. Vse to po zelo konkurenčnih cenah!

 

infografika zgodovina usb ključkov

Številni modeli so na zalogi. DOBAVA TAKOJ!

USB TISA

USB GABER

USB TOPOL


USB ROGLA

USB TWISTER

Twister OTG

USB TWISTER OTG


USB eko set

USB EKO SET

kemik skatla tmb1

DARILNI SET TWISTER

kemik skatla tmb

DARILNI SET KARTICA


USB PAPER KLIP

USB MIKRO TWIST

USB KARTICA


USB TWISTER LES

USB KEMIČNI SVINČNIK

usb eko les tmb

USB EKO LES


ovel javor web

USB OVAL

kljuc web front

USB KLJUČ

kemik skatla tmb1

USB KLJUČEK BREG


USB KLJUČEK ZAPESTNICA

USB KLJUČEK ZAPESTNICA

powerbrick naslovna

Power bank POWERBRICK

snežnik tmb

USB SNEŽNIK


malečnik tmb

USB MALEČNIK

mini tmb

USB MINI TWIST

labirint tmb

USB LABIRINT


tačka tmb

USB TAČKA

Perg tmb

USB PERG

Gorice tmb

USB GORICE


Studio tmb

USB STUDIO

Notesnik tmb

USB ROKOVNIK