Danes nam je samoumevno, da podatke, pa naj bodo to zapiski, slike, video posnetki, najljubši filmi shranimo povsem enostavno. Vsi računalniki imajo dovolj velike diske za shranjevanje, mobilni telefoni imajo ogromne kapacitete za shranjevanje, v žepih pa imamo USB ključke s kapacitetami 64 GB ali več. Kako pa se je spomin spreminjal skozi zgodovino?

skozi zgodovino

 

 

Papirnate kartice

Prvi način zapisa, ki je omogočal shranjevanje nekakšnih preprostih programov je obstajal še pred obstojem računalnikov, kot jih poznamo danes – že v 18. stoletju. To so bile preluknjanje papirne kartice, ki so imele zapisano zaporedje navodil za tekstilne stroje ali posebne klavirje, ki so igrali kar sami. V uporabi so bile do 70 let 20. stoletja, imele pa so kapaciteto 0.12 KB.

papirnate kartice

 


Papirni trakovi

Podoben papirnatim karticam je bil papirni trak, ki je imel večjo kapaciteto. Med drugo svetovno vojno so ta sistem uporabljali Nemci v računalniku Colossus. Zanimivo je, da se ponekod ti sistemi še dandanes uporabljajo pri avtomatskem preštevanju volilnih glasov in testiranju.

 papirnati trak

 


Magnetni trak

Naslednik je bil magnetni trak, poseben plastični trak z prevleko kovinskega oksida z magnetnimi lastnostmi. Nanj so se lahko zapisali različni podatki – zvočni posnetki, video in podobno. Nanj so se lahko posnele velike količine podatkov, hkrati pa so se zelo pospešili postopki snemanja in dostopa do posnetih podatkov. Uporabljati se je začel v 50-ih letih 20 stoletja.

Povprečni magnetni trak je imel kapaciteto 225KB, kar je pomenilo, da smo za zapis iste količine podatkov potrebovali kar 1920 papirnih kartic.

magnetni trak

 


 

Trdi disk

Pri tej tehnologiji se uporabljajo hitro vrteči diski iz magnetnega materiala. Dostop do podatkov je sedaj še hitrejši. Prvega so razvili v IBM-u leta 1956, Imel je kapaciteto 5MB, zasedal pa je velikost povprečne sobe. Ta tehnologija je v uporabi še danes, kapacitete pa so do nekaj TB.

Prvi trdi disk s kapaciteto 5MB je bil torej enakovreden 23 kolutom magnetnega traku.

 

 trdi disk

 


 

Polprevodniške enote

Konec 60. let 20. stoletja so se pojavili prvi polprevodniški čipi, ki so omogočali shranjevanje podatkov. Izdelani so iz serije tranzistorjev, kondenzatorjev, diod in ostalih elektronskih elementov. Med drugim so bili tudi sestavni del računalnika, ki je pomagal popeljati prvega človeka na Luno. Preskok je bil predvsem v hitrosti dostopa do podatkov v zmanjševanju fizičnih dimenzij spominskih elementov. Ta tehnologija je bila tako osnova za spominske enote, ki se uporabljajo danes v USB ključkih.

 

 tranzistor polprevodniške enote

 


Diskete

V 70-it letih 20 stoletja so se poleg disko glasbe pojavite tudi prve diskete. Bile so v tankem in vseeno odpornem ohišju, kar je omogočalo enostavno uporabo in prenos podatkov iz enega na drug računalnik. Najbolj poznane so tiste male, ki danes živijo le še kot ikone za shranjevanje podatkov v grafičnih vmesnikih programov in naprav. Imele so kapaciteto 1.44 MB, kar je približno ena slika, ki jo danes posnamemo z mobilnim telefonom v nizki resoluciji. 

4 diskete so  imele večjo kapaciteto kot prvi izdelani trdi disk, to je 5,76 MB.

 diskete

 


CD

V 80. letih 20 stoletja pa se pojavi optični disk – zgoščenka. Uporabljal se je za zapis računalniških podatkov ter zvočnih in video posnetkov visoke. Danes CD enote že izginjajo iz prenosnih in namiznih računalnikov. En CD disk ima kapaciteto 700 MB.

Za zapis iste količine podatkov kot na eno zgoščenko bi tako potrebovali kar 486 klasičnih disket!

 

cd disk

 


DVD

DVD ali Digital Video Disc je bil prvotno namenjen zapisu video posnetkov v visoki ločljivosti. Je istih dimenzij in izgleda kot CD, nanj pa je možno zapisati kar 4.7 GB podatkov. Se pravi je bolj zgoščena zgoščenka :).

En DVD tako zadošča za 6.7 CD diskov.

dvd disk

 

 

 

FLASH drive ali USB ključki

V začetku 21. stoletja se pojavijo prvi USB ključki, kot jih poznamo danes. Prvi so tehtali okrog 30g. Imeli so kapaciteto nekaj 100 MB. Tehnologija zapisa EEPROM je bila razvita že v 80-ih letih 20. stoletja, v uporabo pa prišla deset let kasneje. S pojavom standardov USB 2.0 in USB 3.0 je prišlo do vrtoglavega povečevanja hitrosti pisanja in branja ter do povečanja spominske zmogljivosti USB ključkov. Tako so danes na voljo tudi ključki s kapaciteto 1 TB ali več.  

USB Twister kapacitete 16 GB zadošča kar za 1333333333 preluknjanje kartice, 711111 kolutov magnetnega traku, 3200 prvih trdih diskov v velikosti sobe, 11429 malih disket in 23 CD-jev.

 

infografka - USB ključki in zgodovina

 

 

Številni modeli so na zalogi. DOBAVA TAKOJ!

USB TISA

USB GABER

USB TOPOL


USB ROGLA

USB TWISTER

Twister OTG

USB TWISTER OTG


USB eko set

USB EKO SET

kemik skatla tmb1

DARILNI SET TWISTER

kemik skatla tmb

DARILNI SET KARTICA


USB PAPER KLIP

USB MIKRO TWIST

USB KARTICA


USB TWISTER LES

USB KEMIČNI SVINČNIK

usb eko les tmb

USB EKO LES


ovel javor web

USB OVAL

kljuc web front

USB KLJUČ

kemik skatla tmb1

USB KLJUČEK BREG


USB KLJUČEK ZAPESTNICA

USB KLJUČEK ZAPESTNICA

powerbrick naslovna

Power bank POWERBRICK

snežnik tmb

USB SNEŽNIK


malečnik tmb

USB MALEČNIK

mini tmb

USB MINI TWIST

labirint tmb

USB LABIRINT


tačka tmb

USB TAČKA

Perg tmb

USB PERG

Gorice tmb

USB GORICE


Studio tmb

USB STUDIO

Notesnik tmb

USB ROKOVNIK