Pogosto opazimo oznake USB 2.0 in USB 3.0. To sta oznaki za standarda USB konektorjev. V čem je razlika? Preprosta razlaga je, da je standard 3.0 precej hitrejši od 2.0, je pa res, da vaša naprava potrebuje tudi vmesnik 3.0, da lahko dela s polno hitrostjo.

USB porti

Standard 2.0 je prišel v uporabo leta 2000, 3.0 pa 2008. Maksimalna hitrost vmesnika 2.0 je 480 Mb/s, hitrost vmesnika 3.0 pa 4,8 Gb/s, se pravi da je 10x hitrejši! Standard 2.0 tudi deluje malce drugače, namreč tu se podatki hkrati lahko le pišejo ali berejo, medtem ko vmesnik 3.0 lahko hkrati bere in zapisuje podatke. Prav zato ima  vmesnik USB 2.0 štiri žice za prenos podatkov, USB 3.0 pa devet. 

Najbrž tudi ni potrebno razlagati, da se naprave tudi napajajo prek USB portov, kajti vsakdo je že kdaj polnil svoj mobilnik prek računalnika. Tudi tukaj je standard 3.0 v prednosti, saj ima zmogljivost 900 mA, medtem ko pa je zmogljivost vmesnika 2.0 le 500 mA.

Kako vem, če ima moj USB ključek vmesnik 3.0?

Pri standardnih A konektorijh, to je klasični ploščati, lahko to vidite po barvi plastičnega dela v USB konektorju. Pri vmesniku 2.0 je ponavadi črne ali sive barve, pri 3.0 pa je običajno moder.

3.0 konektor

Ali lahko uporabljam USB ključek 2.0 na vmesniku 3.0 in obratno?

Seveda, to ni ovira. Le deloval bo počasneje, se pravi s hitrostjo vmesnika 2.0. Ostale funkcije bodo delovale normalno. Isto velja tudi v obratnem primeru.

USB 3.1 standard

To bo sčasoma postal standard prihodnosti. Deluje isto, kot usb 3.0 le da ima konektor dobro lastnost - ni važno kako je obrnjen, kar nam prihrani enega največjih problemov pri uporabi usb ključkov in sorodnih naprav.

USB C konektor

Konektor je tudi relativno majhen, tako da omogoča uporabo na praktično kateri koli elektronski napravi. Problem pa nastane, ker ni obratno kompatibilen, tako da potrebujete za uporabo na standardnih vhodih posebne adapterje. Ta standard že podpirajo nekateri naši OTG ključki z vmesnikom 3.0.

 

 

Številni modeli so na zalogi. DOBAVA TAKOJ!

USB TISA

USB GABER

USB TOPOL


USB ROGLA

USB TWISTER

Twister OTG

USB TWISTER OTG


USB eko set

USB EKO SET

kemik skatla tmb1

DARILNI SET TWISTER

kemik skatla tmb

DARILNI SET KARTICA


USB PAPER KLIP

USB MIKRO TWIST

USB KARTICA


USB TWISTER LES

USB KEMIČNI SVINČNIK

usb eko les tmb

USB EKO LES


ovel javor web

USB OVAL

kljuc web front

USB KLJUČ

kemik skatla tmb1

USB KLJUČEK BREG


USB KLJUČEK ZAPESTNICA

USB KLJUČEK ZAPESTNICA

powerbrick naslovna

Power bank POWERBRICK

snežnik tmb

USB SNEŽNIK


malečnik tmb

USB MALEČNIK

mini tmb

USB MINI TWIST

labirint tmb

USB LABIRINT


tačka tmb

USB TAČKA

Perg tmb

USB PERG

Gorice tmb

USB GORICE


Studio tmb

USB STUDIO

Notesnik tmb

USB ROKOVNIK