Pogosto opazimo oznake USB 2.0 in USB 3.0. To sta oznaki za standarda USB konektorjev. V čem je razlika? Preprosta razlaga je, da je standard 3.0 precej hitrejši od 2.0, je pa res, da vaša naprava potrebuje tudi vmesnik 3.0, da lahko dela s polno hitrostjo.

USB porti

Standard 2.0 je prišel v uporabo leta 2000, 3.0 pa 2008. Maksimalna hitrost vmesnika 2.0 je 480 Mb/s, hitrost vmesnika 3.0 pa 4,8 Gb/s, se pravi da je 10x hitrejši! Standard 2.0 tudi deluje malce drugače, namreč tu se podatki hkrati lahko le pišejo ali berejo, medtem ko vmesnik 3.0 lahko hkrati bere in zapisuje podatke. Prav zato ima  vmesnik USB 2.0 štiri žice za prenos podatkov, USB 3.0 pa devet.

Najbrž tudi ni potrebno razlagati, da se naprave tudi napajajo prek USB portov, kajti vsakdo je že kdaj polnil svoj mobilnik prek računalnika. Tudi tukaj je standard 3.0 v prednosti, saj ima zmogljivost 900 mA, medtem ko pa je zmogljivost vmesnika 2.0 le 500 mA.

Kako vem, če ima moj USB ključek vmesnik 3.0?

Pri standardnih A konektorijh, to je klasični ploščati, lahko to vidite po barvi plastičnega dela v USB konektorju. Pri vmesniku 2.0 je ponavadi črne ali sive barve, pri 3.0 pa je običajno moder.

3.0 konektor

Ali lahko uporabljam USB ključek 2.0 na vmesniku 3.0 in obratno?

Seveda, to ni ovira. Le deloval bo počasneje, se pravi s hitrostjo vmesnika 2.0. Ostale funkcije bodo delovale normalno. Isto velja tudi v obratnem primeru.

USB 3.1 standard

To bo sčasoma postal standard prihodnosti. Deluje isto, kot usb 3.0 le da ima konektor dobro lastnost - ni važno kako je obrnjen, kar nam prihrani enega največjih problemov pri uporabi usb ključkov in sorodnih naprav.

USB C konektor

Konektor je tudi relativno majhen, tako da omogoča uporabo na praktično kateri koli elektronski napravi. Problem pa nastane, ker ni obratno kompatibilen, tako da potrebujete za uporabo na standardnih vhodih posebne adapterje. Ta standard že podpirajo nekateri naši OTG ključki z vmesnikom 3.0.

2,51 €

3,05 €